Pelud

Pelud

Pelud ili cvjetni pelud je čista praškasta tvar koju proizvode muške gamete na biljkama. Pčelinjoj zajednici pelud je glavni izvor bjelančevina, vitamina i minerala. Pčele peludna zrnca sakupljaju sa cvjetova biljaka, istodobno im dodajući nektar i tvari svojih žlijezda oblikujući male granulice. Veličina tih granulica je otprilike veličine zrna okrugle riže.

Sastav

Sastav

U raznim uzorcima peluda pronađeni su sljedeći vitamini: tiamin (B1), riboflavin (B2), piridoksin (B6), nikotinska kiselina, pantotenska kiselina, folna kiselina, askorobinska kiselina (C), karotin, rutin i vitamini E i D. Detaljnom analizom je ustanovljeno da pelud mnogih biljaka sadrži: silicij, sumpor, bakar, kobalt, natrij, željezo, aluminij, kalcij, magnezij, mangan, fosfor, barij, srebro, cink, krom, stroncij i druge mikroelemente. U njegov sastav ulaze i razne bjelančevine i slobodne aminokiseline, za organizam važni enzimi katalaza, invertaza i neke organske kiseline, jabučna, vinska i mliječna. Djelovanjem fermenta koje pčele izlučuju prilikom nabijanja peluda u saće u peludu dolazi nakon nekoliko tjedana do znatne izmjene tvari. Kemijski sastav i hranjiva svojstva razlikuju se između svježeg peluda i peluda u saću.

Doziranje i uzimanje

Doziranje i uzimanje

S obzirom da ljudski organizam ne može razgraditi pelud samostalno pelud se može konzumirati na slijedeće načine:

1. Pelud pomiješajte sa medom u omjeru 1:4 te ostaviti par dana da se razgradi u medu.

2. Pelud možete pomiješati sa vodom, čajem, mlijekom, jogurtom I ostalim mliječnim proizvodima. Ostavite da se pelud rastopi u tekućini na sobnoj temperaturi ili frižideru 6-8 sati, nakon toga je spremna za konzumaciju.